2011-10-25 10:44:12• hírek • Póti Orsolya

Tanulmányi kirándulás Budapesten

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanárai és a Rákóczi Szövetség a gimnáziumban működő szervezete kirándulást szervezett a diákoknak Budapestre, hogy részt vehessenek az ott zajló 1956-os forradalom való megemlékezéseken.

„Október 21-én, péntek délben indultunk el. Első állomásunk Vaján volt, ahol a Vay Ádám múzeum kiállítását nézhettük meg miközben Nagy Csaba előadásában Rákóczi korabeli nótákat hallgattunk. Estére sikeresen megérkeztünk a fővárosba. Szombat délelőtt már vártak minket Európa legszebbnek tartott parlamentjében. Csodás érzés volt látni közelről mindazt, amit a televízióban már olyan sokszor láthattunk: a Szent Koronát, az országalmát és a királyi jogart." - derül ki Marián Ágnes XI. osztályos diák beszámolójából.

A kirándulók szombat délután csatlakoztak a hagyományos fáklyás menethez, mely az 56-os forradalmat kirobbantó egyetemista tüntetés eredeti útvonalát követve indult a Műszaki Egyetemtől egészen a Bem térig, ahol ünnepi beszédet hallgathattak a résztvevők.

A diákok október 23-án az Andrássy úton található Terror Háza Múzeumban tölthettek el néhány órát. „Ott értettük meg csak igazán, hogy mennyire fontos nekünk, mai fiataloknak megemlékezni a múlt eseményeiről és tisztában lenni a saját történelmünkkel. A Terror Háza Múzeum azért jött létre, hogy örökre emlékeztessen minket az emberiség által azelőtt nem tapasztalt mértékű, intézményesített gonoszságra. Megdöbbenve néztük meg az akkori terror túlélőinek vallomásait és hallgattuk Rákosi Mátyás beszédét." - nyilatkozta Ágnes.

A diákok a kirándulás során teljes képet kaptak arról, hogy miért és hogyan tört ki 1956-ban a szabadságharc és milyen megaláztatást szenvedtek el az elődeink; ezért is úgy gondolják, hogy emléket állítani a hősöknek nem csak illendő dolog, hanem kötelesség is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: